ibland så måste man inreda om lite vare sig man vill eller inte. Det händer till exempel när någonting går sönder och det är just vad som hände mig för några dagar sedan. På sätt och vis är jag dock glad över att det hände eftersom det fick mig att ta tag i någonting som jag kanske borde åtgärdat för länge sedan. Vad det handlar om? Det är helt enkelt mina väggfasta strömbrytare. Min bostad är rätt så gammal och det märks inte minst på strömbrytarna, och det faktum att flera av mina uttag inte är jordade (förutom de i köket och badrummet, självklart.

Just det där med ojordade uttag oroade mig lite till att börja med, eftersom jag trodde det innebar en risk för elektrisk utrustning, men så är tydligen inte fallet, utan det innebär ”bara” en något ökad risk för personskador om man är väldigt slarvig. Allt detta enligt Sweclockers, som jag litar på när det gäller sådant här. Det är även någonting som bekräftas av andra sajter, så tydligen är ojordade kontakter ingenting att oroa sig för. Men nu var det inte jordat och ojordat jag tänkte prata om, utan strömbrytare!

Gamla fula strömbrytare

Strömbrytare i gamla lägenheter. De ser i allmänhet inte speciellt fina ut, även om de som bott där tidigare försökt att sköta om dem på bästa sätt. De kommer helt enkelt att gulna en del med åldern och helt förlora sin ”lyster”. Materialet som använts är helt enkelt inte det bästa, delvis beroende på de tillverkningsmetoder som användes. Vi är bättre på sådant idag (är det inte underbart att utvecklingen faktiskt går framåt, i alla fall vad gäller teknik?).

Strömbrytare är dock ingenting som de flesta reflekterar speciellt mycket över. De finns ju mest där för att vi ska kunna tända och släcka våra lampor och så är det inte mer med det. Strömbrytarna finns dock där på väggen och även om vi inte tänker på dem så märker vi dem, undermedvetet. Fula, slitna gulaktiga strömbrytare kommer att göra att rummen känns lite mer ofräscha helt enkelt.

På ungefär samma sätt är det med väggkontakter: gamla väggkontakter åldras inte heller med behag, av väldigt likartade anledningar. Samma sak gäller också telefonuttag även om de inte används så ofta nuförtiden. Jag å min sida har fortfarande mitt bredband via telefonuttaget (ADSL for the win, yay!) och har då märkt ytterligare ett problem: många telefonuttag sitter lite löst! När jag behöver dra ut modemet så händer det att telefonuttaget nästan följer med. Känns lite nervöst, ärligt talat…

Dax å byta ut!

Med andra ord, strömbytare, vägguttag och telefonuttag – nästan alla ska bytas! Inte de i kök och badrum då (jordade och betydligt nyare och bättre). Allt sådant hittade jag hos bygghemma.se, och såvitt jag förstår så ska det inte vara så svårt att montera dem bara jag är försiktig och noggrann, och det tror jag faktiskt att jag kan vara. Dessutom finns det videor på YouTube som visar hur man gör, till exempel den här: