knäckeKnäckebröd är en urgammal form av svenskt bröd som liksom så mycket annan svensk mat har sitt ursprung i fattigdom och bristande resurser. Exempelvis surströmming är ju ett resultat av undermålig konservering men anses idag vara en delikatess, i alla fall av vissa (vi andra har något annorlunda uppfattning i frågan). Knäckebröd är ett resultat av behovet att lagra bröd så länge som möjligt, och ur den synvinkeln är det alldeles utmärkt. Men trots att vi numera har råd med ”fint” bröd så är knäckebröd fortsatt populärt. Helt enkelt för att det, i vissa sammanhang, är ett utmärkt bröd som är överlägset alternativen. Själv äter jag knäckebröd flera gånger i veckan och skulle för allt i världen inte vilja vara utan det.

Men det krävs som sagt att man äter knäckebröd på rätt sätt, och pålägget är otroligt viktigt. Det finns flera olika alternativ att välja mellan. Den personliga favoriten är dock ost, och då grynpipig ost med stark smak. Västerbottensost är den givna favoriten, men även vällagrad Prästost fungerar, och till och med Svecia går an. Det har varit ett stående inslag i min frukost så länge jag kan minnas. Fastän jag brukar hävda att man måste variera sig för att inte tröttna så gäller det inte knäckebröd med stark, vällagrad ost.

Att sedan knäckebröd ger bra tuggmotstånd och är bra för tänderna, och är nyttigt i största allmänhet gör inte saken sämre. Mycket av det jag tycker om i matväg är det tveksamt om jag borde äta så mycket av. Knäckebröd är en annan femma. Även om jag kanske borde skära ner lite på osten…