Studio Ghibli fick sitt egentliga genombrott här i väst med filmen Spirited Away från 2001. Filmen blev en betydande publikframgång och belönades med en Oscar för bästa tecknade film 2002. Men i Japan, och bland anime-fans, var mannen och studion bakom filmen Hayao Miyazaki och Studio Ghibli, legender sedan länge. Miyazaki hade sex eller sju tecknade långfilmer bakom sig, lite beroende på hur man räknar, och även om Spirited Away var bra, riktigt bra, så gäller det även för hans tidigare filmer. Den som tyckte om Spirited Away kommer antagligen även att tycka om exempelvis Min granne Totoro eller Kikis expressbud.

Nausicaä från Vindarnas dal (originaltitel: 風の谷のナウシカ, Kaze no Tani no Nausika) är filmen som startade hans karriär (och är hans första ”egna” film, och andra totalt). Den är betydligt mindre känd än flera av hans senare alster i Sverige, men i hemlandet är det en av hans allra mest uppskattade. Filmen handlar om en flicka, Nausicaä, och den postapokalyptiska värld hon lever i. Filmen har ett starkt miljötema och uppvisar en mycket humanistisk världssyn. Samtidigt är det också betydligt mer av en action-film än exempelvis Spirited Away.

Alla Miyazakis filmer är utmärkta, och det finns ingen som är dålig, eller ens medelmåttig. Men Nausicaä från Vindarnas dal är ändå speciell, då den är början på en av de mest fantastiska karriärerna inom animation över huvud taget. Filmen håller också än idag, även om en del av animationen är aningens mindre sofistikerad än i hans senare filmer (lägre budget).

Originaltrailer från 1984: