Detta är en av världens absolut bästa filmer någonsin, men också en film som tyvärr är relativt okänd här i väst. Men det är en mycket inflytelserik film, även om inte så många har sett den. Eller, rättare sagt, inte så många utanför Hongkong. För filmen som kom 1986 var en stor publiksuccé i hemstaden, och påverkade den lokala filmscenen stort. Peking opera Blues kan ses som Hongkong-filmens startpunkt, vilket gör den historiskt viktig. Men det är inte därför man ska se filmen: den ska i stället ses för att det är en helt fantastisk film, som har allting. En kliché, men när det gäller Peking Opera Blues så är det faktiskt sant.

Filmen utspelar sig under en stormig period i Kinas historia, perioden efter 1912, när Kina blivit republik och nationalistpartiet tagit makten. Filmen följer tre kvinnor: en juveltjuv, en rebell och en dotter till ledaren för Pekingoperan, som drömmer om att bli skådespelerska (ett yrke förbehållet män vid den tidpunkten). Deras öden vävs samman på ett sätt som känns helt naturligt, och det är omöjligt att inte fascineras av hur komedi blandas med drama, action med mer finstämda ögonblick. Detta helt utan att filmen känns fragmentarisk: alla delar passar ihop perfekt.

Lägg därtill till att skådespelarinsatser, koreografi, kostymer och allt annat håller högsta klass, och Peking Opera Blues (originaltitel: 刀馬旦 Do Ma Daan) är ett mästerverk som alla borde se innan de dör. Filmen kan vara lite svår att få tag på, men den finns återutgiven på både DVD och Blu-ray. Definitivt en film alla borde se en gång i livet.

Originaltrailer från 1986: