Hur vanligt är det egentligen att uppföljaren är bättre än originalet? Vissa säger att Gudfadern II är bättre än ettan. Andra tycker att The Empire Strikes Back är Bättre än A New Hope. Men det hör till undantagen, och är sällan allmänt accepterat. Men ett undantag är i mitt tycke Addams Family Values från 1993, uppföljare till Addams Family från 1991 (båda baserade på den klassiska TV-serien). Här är det också så att Addams Family var en stor ekonomisk framgång och drog in över 190 miljoner dollar, jämfört med mindre än 50 miljoner dollar för uppföljaren. Det kan alltså verka som om det inte är något att snacka om: uppföljaren var ingenting att ha.

Men så är det inte, och Addams Family Values är, faktiskt, på alla sätt och vis överlägsen den första filmen. En stor anledning till detta är Christina Ricci, som spelade Wednesday Addams, och gjorde det på ett helt fantastiskt sätt:

Addams Family Values är också en film som verkar bli mer populär ju längre tiden går, medan den första filmen börjar falla lite i glömska. Det verkar helt enkelt vara ett av de fallen där kritikerna och inte publiken hade rätt: Addams Family Values fick bättre kritik än den första filmen. Helt välförtjänt, måste sägas. Addams Family Values är en film som tål att ses om många gånger; en av 1990-talets mest underhållande. Dessutom en film som på alla sätt och vis gör narr av olika amerikanska institutioner, inte minst då Thanksgiving. För Addams Family Values finns inga heliga kor.