pizzaSvensk pizza är världens säkert mest unika, i och med att vi inte tvekar att lägga vad som helst på dem. Något som kan chockera och förundra utländska besökare som kommer från länder med torftigare pizza-kultur, som USA. Gränsen mellan fantasifullhet och smaklöshet är dock extremt svår att dra samtidigt som den förändras hela tiden. När banan på pizza introducerades i Sverige (tidigt 1980-tal) så förhånades det, men idag är det mer eller mindre accepterat, även om långt ifrån alla gillar det. Idag verkar det inte finnas några som helst gränser för vad vi gör med pizzor. Och det är fantastiskt.

Vilken är då den bästa pizzan? Svår fråga. Ibland är det en klassisk enkel Margherita; speciellt då om det är på en lite ”finare” pizzeria där de tar pizzabakandet på stort allvar. Men det är ju bara en liten del av pizzakulturen i Sverige. Den stora biten handlar ju om alla ”vanliga” pizzerior, där vissa är bra vissa mindre bra, en del usla och enstaka fantastiska. Där har jag en svaghet för ”allt och lite till”. Är det gott så vill jag ha det på pizzan, ungefär. Räkor, ananas, kyckling och banan hör till favoriterna, men inte nödvändigtvis alla på samma pizza, men i olika spännande kombinationer. Vissa bekanta förundras över detta, då jag normalt är lite ”fin” av mig när det kommer till mat. Men med pizza är det annorlunda. Och jag skäms inte alls över det, inte det minsta. Länge leve den svenska pizzan!